Over ons op Boerderij Nieuw Slagmaat

Welkom

Wij zijn Henk en Djûke Smith – van der Maat. Met onze kinderen Maartje en Bart wonen we op de boerderij van Nieuw Slagmaat. Ook Huub en Jeanette van der Maat, Djûke’s ouders, wonen op het erf. We zijn ons erg bewust van de mooie plek waar we met zijn allen leven en werken. Wij willen graag laten zien wat er allemaal gebeurt op een boerderij en waar voedsel vandaan komt.

Hoe mooi zou het zijn als we daardoor met zijn allen nét wat vaker vers, duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel zouden eten. Goed voor de gezondheid en goed voor de aarde!

Ook vroeger was de boerderij al een ‘gemengd bedrijf’, met vee en fruitbomen. Opa en oma van der Maat hadden al een link met de stad en verkochten producten. Opa trok met paard en wagen de stad Utrecht in en verkocht er melk. Oma verkocht o.a. eieren op de boerderij zelf.


Djûke Smith – van der Maat

Djûke houdt zich vooral bezig met de Landwinkel, koeien, het paardenpension en de projecten over biodiversiteit en kiwi’s. Daarnaast heeft ze een eigen handelsbedrijf, Slagmaat geheten. Via Slagmaat wordt ons eigen fruit verkocht en ook dat van andere telers die met Djûke zijn gaan samenwerken om ook op ‘onze’ manier te gaan telen. In 2011 kreeg Djuke voor haar voorlopersrol in ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie de internationale Nuffield Scholarship. Daarvoor reisde ze o.a. naar Nieuw Zeeland, Canada, Australië, US, Groot Brittannië en Italië. Allemaal om kennis op te doen en een netwerk op te bouwen. Bij terugkomst besloot ze om thuis ook kiwi’s te gaan telen. In 2016 hadden we hiervan een eerste kleine oogst. Nog steeds reist Djûke zo nu en dan af naar het buitenland en komen buitenlandse boeren op bezoek om de Nederlandse landbouw te zien. In 2013 werd Djûke benoemd tot top 5 beste agrarisch ondernemers van Nederland. In 2014 mocht ze in Brussel de Europese Innovation Prize for Women Farmers ontvangen.


Henk Smith

Henk komt oorspronkelijk uit het Oost Groningse Beerta, waar hij nog altijd zijn akkerbouw bedrijf heeft. Daar teelt hij op biologische en gangbare wijze diverse granen, mosterd, bonen, mais en suikerbieten. Ook is Henk erg actief in agrarisch natuurbeheer, zowel in Groningen als in Bunnik. In Bunnik gaat het dan om bloemenmengsels voor bijvoorbeeld bijen, kevers en de bescherming van vogels als de kievit en zelfs de patrijs. In Beerta komt zelfs de zeldzame Grauwe Kiekendief voor. Daarnaast houdt Henk zich op de boerderij bezig met de in- en verkoop van producten en het paardenpension. Henk en Djûke genieten erg van hun dochtertje Maartje en zoontje Bart.


Jeanette van der Maat

Jeanette toverde een echte boerderijwinkel op de boerderij, één van de allereerste in deze omgeving! Het begon in het hokje bij de melktank, waar eigen zuivel en fruit werd verkocht. Later verhuisde de winkel naar de huidige schuur. Er zijn klanten die dit nog weten, leuk he! Jeanette is een echte all rounder en is van alle markten thuis. Van appels plukken tot de moestuin en pompoenen telen. Maar het kleine vee zoals de schapen, geiten, kippen en poezen is haar grootste passie.


Huub van der Maat

Huub is wat we noemen ‘chef boomgaard’. Hij is degene met de grote kennis over alles wat leeft en groeit in de boomgaard. Jaren geleden al begon hij met experimenteren met het inzetten van allerlei nuttige insecten. Daarnaast is Huub ook al jaren actief in allerlei besturen. Zo was hij tot voor kort dagelijks bestuurslid bij het waterschap Stichtse Rijnlanden en is hij oprichter van Terecht Anders en Local2Local, die zich beide inzetten voor ondernemers in het buitengebied. Op dit moment is hij met name actief binnen de Land- en Tuinbouw Organisatie, LTO-noord, waar hij in de vakgroep multifunctionele landbouw zit.

 

fotoNieuwslagmaat2

Nieuwsbrief ontvangen?Wil je weten wanneer er een plukdag is?