sun

Nieuws

Het maïsdoolhof 2020 is gesloten

Het was een mooi en lang seizoen, maar nu is het maïsdoolhof 2020 gesloten. Veel mensen zijn dit jaar door […]

Appelplukdagen 12/13 en 19/20 sept 2020!

Appelplukdagen 12/13 en 19/20 sept 2020!

Dit jaar kunt u op 12 en 13 september en ook 19 en 20 september 2020 uw eigen appels komen […]

Nieuwsbrief ontvangen?

Vul hier je gegevens in:

Volg ons op:

FaceBook Twitter

Over ons

Wij zijn Huub, Jeanette en dochter Djûke Smith – van der Maat. Met z’n drieën wonen en werken wij op boerderij Nieuw Slagmaat. Wij willen graag laten zien wat er allemaal gebeurt op een boerderij en waar voedsel vandaan komt.

Familie van der Maat

Ook vroeger was de boerderij al een ‘gemengd bedrijf’, met vee en fruitbomen. Ook opa en oma van der Maat hadden al een link met de stad en verkochten producten.

Jeanette van der Maat

Jeanette toverde dit om tot een echte boerderijwinkel, één van de allereerste in deze omgeving! Het begon in het hokje bij de melktank, waar eigen zuivel en fruit werd verkocht. Later verhuisde de winkel naar de huidige schuur. Er zijn klanten die dit nog weten, leuk he! Jeanette is een echte all rounder en is van alle markten thuis. Van appels plukken tot de moestuin en pompoenen telen. Maar het kleine vee zoals de schapen, geiten, kippen en poezen is haar grootste passie.

Huub van der Maat

Huub is wat we noemen ‘chef boomgaard’. Hij is degene met de grootste kennis over alles wat leeft en groeit in de boomgaard. Jaren geleden al begon hij met experimenteren met het inzetten van allerlei nuttige insecten. Daarnaast is Huub ook al jaren actief in allerlei besturen. Zo was hij tot voor kort dagelijks bestuurslid bij het waterschap Stichtse Rijnlanden en is hij oprichter van Terecht Anders en Local2Local, die zich beide inzetten voor ondernemers in het buitengebied.

Djûke van der Maat

Djûke houdt zich vooral bezig met de Landwinkel, koeien, het paardenpension en de projecten over biodiversiteit en kiwi’s. Daarnaast heeft ze een eigen handelsbedrijf, Slagmaat geheten. Via Slagmaat wordt ons eigen fruit verkocht en ook dat van andere telers die Djûke overhaalde om ook op deze manier te gaan telen. In 2011 kreeg Djuke voor haar voorlopersrol in ondernemerschap, duurzaamheid en ketenverkorting de internationale Nuffield Scholarship. Daarvoor reisde ze o.a. naar Nieuw Zeeland, Canada, Australie, US, Groot Britannie en Italie. Allemaal om kennis op te doen en een netwerk op te bouwen. En dat  lukte. Bij terugkomst besloot ze om kiwi’s te gaan telen. In 2016 hadden we hiervan een eerste kleine oogst. Nog steeds reist Djûke zo nu en dan af naar het buitenland en komen buitenlandse boeren op bezoek om de Nederlandse landbouw te zien. In 2013 werd Djûke benoemd tot top 5 beste agrarisch ondernemers van Nederland. In 2014 mocht ze in Brussel de Europese Innovation Prize for Women Farmers ontvangen.