Omgeving
Boerderij Nieuw Slagmaat ligt zo dicht bij Utrecht en Houten dat veel mensen komen wandelen of fietsen. Logisch, want de omgeving is erg mooi en nergens vind je zoveel afwisseling in landschappen. Uniek is dat de boerderij gelegen is binnen twee UNESCO Werelderfgoederen: Hollandse Waterlinies en De Romeinse Limes
Fort Vechten
Direct aan de boerderij grenst fort Vechten, dat ook het nationaal bezoekerscentrum is voor de Hollandse Waterlinie. Een hele mooie plek waar je je echt in een andere wereld waant. De aanleg van de forten rondom Utrecht vonden plaats omdat ‘de draagwijdte van het geschut’ halverwege de 19e eeuw snel toe nam en het bleek dat de forten (de Klop, de Gagel, Blauwkapel, Biltstraat, de Lunetten) te dicht bij Utrecht lagen. Vanaf 1867 werd daarom een tweede linie van forten bij Utrecht aangelegd. Het Fort bij Vechten is onderdeel van deze linie. Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870. Het fort is 17 hectare groot en na Rhijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Mobilisatie van het fort was er in 1870, 1914-1918 en 1939-1940, maar bij oorlogshandelingen is dit fort echter nooit betrokken geweest. Sinds 1996 is het fort eigendom geworden van Staatsbosbeheer en is het opengesteld voor publiek. In 2015 opende het Waterliniemuseum haar deuren.
Op onze gronden zijn ook duidelijke sporen van de Waterlinie te zien. De Wetering (waar het trekpontje overheen gaat) deed dienst als tankval en er zijn bunkers die gebruikt konden worden als groepsschuilplaats.
>> Website Waterliniemuseum Fort Vechten
Castellum Fectio
Het bijzondere van ‘Vechten’ is dat ook de Romeinen er een groot verdedigingskamp hadden; castellum Fectio. Ook ons huidige land was in gebruik voor deze soldaten, hun vrouwen en kinderen en ambachtslui die werkzaamheden verrichten voor het Romeinse leger en grafvelden.
In het jaar 12 voor Chr. begon het Romeinse leger een verwoestende aanvalsoorlog tegen de Germaanse stammen aan de overkant van de Rijn. Hij zou bijna dertig jaar duren, waarna het nog eens dertig jaar onrustig bleef. In het kader van die veldtochten verkenden Romeinse troepen de loop van de Rijn tot aan de Noordzee. Het fort (castellum) ligt vlakbij de huidige A12; in de Romeinse tijd lag het fort tegenover de splitsing van de Rijn en de Vecht. Hier bouwden ze rond 5 voor Chr een versterkte legerbasis. Vanaf de Vecht konden de Romeinen naar de Waddenzee en het noorden van Duitsland, maar uiteindelijk leverden deze operaties niets op. Rond het jaar 50 werd het castellum onderdeel van de grenslinie langs de Rijn: de Limes.
Door overstromingen en brand is het castellum in totaal 7 keer opnieuw opgebouwd, vijf keer van hout en de laatste twee keer van steen. Ten westen van het huidige Fort Vechten, is een reconstructie van de contouren van het castellum uit de laatste fase (315 n.chr.) gemaakt. Binnen de muren was wel plaats voor 500 soldaten en even zoveel paarden. Er waren barakken voor manschappen, stallen voor de paarden, opslagplaatsen en graanschuren, werkplaatsen, een ziekenbarak en latrines. Kijk goed naar het beton, want hier zijn Romeinse vondsten in verwerkt. Het is het oudste en grootste Romeinse fort in ons land. Ter hoogte van de Marsdijk kun je een Romeinse wachttoren bewonderen.
Bos Nieuw Wulven
Ook bos Nieuw Wulven ligt tegen de boerderij aan. Het ruiterpad wordt dan ook veel door de pensionklanten gebruikt. Er zijn veel fazanten te zien en er huizen ook al reeën. Midden in het bos ligt het Speelbos, waar jonge en wat oudere kinderen lekker kunnen ravotten.
Kromme-Rijngebied
Vanaf Houten en Utrecht gezien begint bij boerderij Nieuw Slagmaat het Kromme Rijngebied, ook wel ‘het buiten van Utrecht’ genoemd. De Kromme Rijn Slingert tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht door de weilanden, boomgaarden en sfeervolle dorpen. De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, molens en bossen maken het gebied heel populair om te wandelen, fietsen of kanoën. Zo bent u dicht bij huis lekker onder de pannen. Graag tot ziens.