Nog meer dieren

Paarden

De paarden op de boerderij zijn niet van onszelf, ze staan bij ons in paardenpension. Als je een kijkje neemt in de stallen, zijn daar soms maar een paar paarden. Die worden dan net geborsteld omdat ze bereden worden. Als je het even vraagt, kun je die aaien. De paarden staan zo veel mogelijk in de wei, met frisse lucht en gras. Loop er gerust eens naartoe om te kijken!

Schapen en geiten

Paarden zijn hele kieskeurige eters, en laten veel gras staan in de buurt waar ze gemest hebben. Schapen en geiten kunnen prima leven van die restjes! Zo krijgen we op een natuurlijke manier weer een mooie gelijke grasmat! In de lente krijgen de meeste schapen gemiddeld 2 lammetjes. Deze worden tussen februari en april geboren.

Hond

Loeki is een grote allemansvriend en zorgt voor gezelligheid op het erf. Loeki is een kruising tussen een Friese Stabij en een Kooikerhondje en is dan ook iets kleiner dan de Friese Stabij normaal is. Loeki heeft twee hobby’s, de eerste is autorijden (?!). Daarnaast is Loeki helemaal gek van water en gaat ze overdag graag met boer Huub mee naar de boomgaard. ‘s Avonds houdt ze goed in de gaten wie er op het erf komt.

Katten

De katten zijn de grote favorieten van onze klanten. De katten vinden de bezoekers van de winkel erg gezellig en komen vaak een kijkje nemen. Als je goed luistert kun je ze horen spinnen! Maar ze hebben ook nog een belangrijke functie als muizenvangers.

Kippen

De kippen maken de sfeer in de tuin met hun gekakel en zorgen ook voor een lekker eitje. De kippen zijn Groninger Meeuwen en krielkippen, dus de eitjes zijn zowel klein als groot. De meeste eieren in de Landwinkel komen van de vrije uitloopkippen van Wegdam.

Vogels

Op en rondom de boerderij zijn veel vogels. Boerenzwaluwen maken graag hun nest tegen de balken van de boerderij. Speciaal voor de zwaluwen is er een klein ruitje uit het bovenste raam van de boerderij weggelaten. Zo kan er toch naar binnen en buiten worden gevlogen als de staldeuren dichtzitten.

Ieder jaar zijn er ook enkele kerk- en steenuilen die hun jongen rondom onze boerderij groot brengen. In de boomgaard creëren we plekken voor roofvogels zoals torenvalken. Zo hebben we minder last van muizen.

Ringslangen

Net als de vogels zijn ringslangen natuurlijk niet ‘van ons’. Toch is het bijzonder dat deze beschermde diersoort voorkomt in Bos Nieuw Wulven en in onze boomgaard. Dat zeker ook met dank aan de Ringslangwerkgroep Houten. De ringslang is niet giftig en voedt zich vooral met amfibieën zoals kikkers, en kleine zoogdieren. Door het aanleggen van broeihopen (met o.a. stromest van onze boerderij) wordt voor de ringslang gunstige voortplantingsomstandigheden gecreëerd. Ook op ons terrein wordt ieder jaar weer een mooie broeihoop gemaakt.

fotoNieuwslagmaat2

Nieuwsbrief ontvangen?Wil je weten wanneer er een plukdag is?