Geschiedenis

Nieuw Slagmaat vroeger

Boerderij Nieuw SlagmaatDe monumentale boerderij Nieuw Slagmaat werd in 1881 gebouwd naast Oud Slagmaat, de boerderij van de buren. Slagmaat was de naam van de buurtschap in de omgeving en betekent ‘in gelijke stukken verdeeld hooi- of weideland. Djûke is de derde generatie ‘Van der Maat’ op de boerderij. Opa van der Maat nam het bedrijf namelijk over van een oom en tante die geen kinderen hadden.

Ook opa en oma verkochten al producten aan de mensen uit de stad. Opa ging met paard en wagen de stad in om er melk en eieren te verkopen en oma verkocht aan huis. En ook toen al werd er veel verschillend werk gedaan. Er waren koeien voor de melk en het vlees, varkens, kippen en allerlei soorten fruit. Dat betekende veel werk, er waren dan ook altijd veel mensen op het bedrijf en de hele familie hielp mee. Op de foto worden kersen geplukt. Opa is de tweede persoon rechts. Herkent u ook boer Huub? Hij zit helemaal links.

Boer Huub heeft de fruitteelt verder uitgebreid. Al heel vroeg deed hij dat op een milieubewuste wijze. Zo heeft hij heel veel onderzoek gedaan naar welke beestjes nou goed zijn voor de boomgaard en welke niet en hoe dat op een natuurlijke wijze bestreden kan worden. Daar hebben we nu nog profijt van!

Romeinen rondom de boerderij

Nieuw Slagmaat routeHet land rondom de boerderij is heel vruchtbaar. Daarom is het erg geschikt om fruit op te telen. Wist u dat zelfs de Romeinen dat hier al deden?! Nieuw Slagmaat ligt namelijk precies op de grens van het oude Romeinse Rijk. Tegenover de boerderij, onder de grond, ligt een groot Romeins castellum verborgen. In dat castellum zaten heel veel soldaten om de grens te verdedigen tegen de Bataven en Germanen. Maar al die mensen moesten natuurlijk ook te eten hebben. Daarom werd er net buiten het castellum allerlei voedsel verbouwd, waaronder fruit.

Er is veel informatie beschikbaar over de Romeinen in deze streek. Bent u nieuwsgierig geworden, vraag er eens naar bij ons of op Fort Vechten.

fotoNieuwslagmaat2

Nieuwsbrief ontvangen?Wil je weten wanneer er een plukdag is?