Fruitteelt

Op boerderij Nieuw Slagmaat groeien veel verschillende soorten fruit: kiwi’s (!), appels, peren, pruimen, kersen, bramen en rode bessen. In de boomgaard werken wij op een hele milieubewuste manier waarvoor we bijvoorbeeld zijn beloond met de European Innovation Prize for Women Farmers, het Erkend Streekproduct certificaat en Kromme Rijn Teelt en Boert Bewust.

 

Fruit uit eigen boomgaard,
want dan smaakt het echt ‘t allerlekkerst

 

Appels en peren worden het meest geteeld. Vanaf het erf zijn de twee boomgaarden zichtbaar. Zowel in de boomgaard ’thuis’ als in de boomgaard ‘over het spoor’ kan geplukt worden tijdens de Appelplukdagen.

Appels

Speciaal voor de winkel zijn er veel verschillende soorten appels. De populaire zoetzure Elstar, Jonagold, Pinova, Wellant, Santana, Golden Delicious en natuurlijk mag de Goudreinette als moesappel ook niet ontbreken. Daarnaast zijn er oudere of onbekendere rassen zoals de Cox d’Orange, Zoete Paradijs Stoofappel, Alkmene en James Grieve. Zo is er voor ieder wat wils.

Onze grote trots is de Delcorf, een heerlijk frisse zomerappel. Hij is er maar kort (van eind augustus tot en met oktober) maar wie hem eenmaal kent is het vaak met ons eens: daar kan geen ander ras tegenop.

Peren

Natuurlijk mogen de peren niet ontbreken in onze boomgaarden. De Conference handpeer is een lekkere sappige peer die veel gegeten wordt. Daarnaast zijn er ook de Gieser Wildeman en Saint Remy stoofpeer.

Kersen

De kersen staan onder een constructie die de vruchten in het seizoen beschermen tegen vogels en hagel. Zo kunnen we iedereen ook bedienen met van die heerlijke, grote, smaakvolle kersenrassen. Houd de nieuwsberichten of facebook in de gaten, in het seizoen kun je ze zelf komen plukken!

Kiwi

Daarnaast doen we nog een experiment: kiwiteelt. De kiwi wordt in Nederland nog niet op professionele schaal geteeld. Het klimaat is namelijk nét wel of nét niet goed. Dan gaat het vooral over het aantal zonuren, wind en hoe streng de winter is. Maar op Nieuw Slagmaat houden we wel van een uitdaging, en tot nu toe lijkt het goed te gaan! (lees meer over onze kiwiboerderij op www.kiwiboerderij.nl)

Kiwibessen

De kiwibes wordt ook wel minikiwi genoemd en zo ziet dit besje er eigenlijk ook wel uit: als een hele kleine kiwi met een glad schilletje. Van oorsprong komt deze bes uit Siberië, dus ze kunnen wat beter tegen vorst dan de gewone kiwi. Je eet ze met schil en al en ook de kiwibessen kunnen geplukt worden tijdens de Appelplukdagen!

Pruimen

De pruimen op boerderij Nieuw Slagmaat zijn zogenoemde halfstam bomen. Het pruimenseizoen begint met de heerlijk zoete Opal pruim, wat ons betreft niet te weerstaan! Daarna komt de mooie, grote (en lekkere natuurlijk) Reine Victoria. In de toekomst zullen ook deze pruimen zelf geplukt kunnen worden. Dus ook hiervoor geldt: let op de nieuwsbrief en social media!

Het hele jaar door wordt er gewerkt om te komen tot een smaakvol en (h)eerlijk product. Wat daarvoor allemaal gedaan wordt? Kijk op wat doet een boer.

fotoNieuwslagmaat2

Nieuwsbrief ontvangen?Wil je weten wanneer er een plukdag is?