sun

Nieuws

Bestel uw Blaarkopvlees

U kunt weer Blaarkopvlees bestellen! De Blaarkop is een oud hollands ras dat niet zoveel vlees geeft als de modernere […]

Onze eigen groene kiwi’s zijn er weer!

Ze worden op dit moment geoogst en zijn verkrijgbaar in onze Landwinkel en andere streekwinkels in de omgeving. Onze zelf […]

Nieuwsbrief ontvangen?

Vul hier je gegevens in:

Volg ons op:

FaceBook Twitter

De dieren

Op boerderij Nieuw Slagmaat vind je allerlei dieren. In de winter staan de koeien en later de schapen binnen op stal. Maar het liefst hebben we alles zoveel mogelijk in het weiland. Loop gerust eens over het ‘koeienpad’ om een kijkje te nemen bij de dieren. Wist u dat het zo groen en rustig kan zijn zo dicht bij de stad?!

Koeien

Nieuw Slagmaat Blaarkop koeienDe koeien van Nieuw Slagmaat zijn allemaal zwart met een witte kop met zwarte vlekken om de ogen. Dit is een bijzonder, oud ras dat van oorsprong al in de Kromme-Rijn streek voorkwam. Ook boer Huub en opa hadden vroeger al veel koeien van dit ras. De blaarkop is een dubbeldoel-koe, dat betekent dat ze geschikt zijn om te melken (wat bij Nieuw Slagmaat niet meer gebeurt) én dat zij heel smaakvol vlees hebben. Voor ons is het ook belangrijk dat ze heel lief en rustig zijn. Een Blaarkop is een sober en sterk ras. Bij ons krijgen de koeien een 100% grasdieet, dat allemaal van Nieuw Slagmaat komt. Wil je meer weten over de Blaarkop? Kijk dan ook eens op www.blaarkopnet.nl.

Paarden

Nieuw Slagmaat paardDe paarden op de boerderij zijn niet van onszelf, ze staan bij ons in pension. Als je een kijkje neemt in de stallen, zijn daar soms maar een paar paarden. Die worden dan net geborsteld omdat ze bereden worden. Als je het even vraagt, kun je die aaien. De paarden staan zo veel mogelijk in de wei, met frisse lucht en gras. Loop er gerust eens naartoe om te kijken!

Schapen en geiten

Paarden zijn hele kieskeurige eters, en laten veel gras staan in de buurt waar ze gemest hebben. Schapen en geiten kunnen prima leven van die restjes! Zo krijgen we op een natuurlijke manier weer een mooie gelijke grasmat! In de lente krijgen de meeste schapen gemiddeld 2 lammetjes. Deze worden tussen februari en april geboren.

Hond

Loeki is een grote allemansvriend en zorgt voor gezelligheid op het erf. Loeki is een kruising tussen een Friese Stabij en een Kooikerhondje en is dan ook iets kleiner dan de Friese Stabij normaal is. Loeki heeft twee hobby’s, de eerste is autorijden (?!). Daarnaast is Loeki helemaal gek van water en gaat ze overdag graag met boer Huub mee naar de boomgaard. ‘s Avonds houdt ze goed in de gaten wie er op het erf komt.

Katten

De katten zijn de grote favorieten van onze klanten. De katten vinden de bezoekers van de winkel erg gezellig en komen vaak een kijkje nemen. Als je goed luistert kun je ze horen spinnen! Maar ze hebben ook nog een belangrijke functie als muizenvangers.

Kippen

De kippen maken de sfeer in de tuin met hun gekakel en zorgen ook voor een lekker eitje. De meeste kippen zijn krielkippen, dus de eitjes zijn maar klein. De eieren in de Landwinkel komen van de vrije uitloopkippen van Wegdam.

Vogels

Op en rondom de boerderij zijn veel vogels. Boerenzwaluwen maken graag hun nest tegen de balken van de boerderij. Speciaal voor de zwaluwen is er een klein ruitje uit het bovenste raam van de boerderij weggelaten. Zo kan er toch naar binnen en buiten worden gevlogen als de staldeuren dichtzitten.

Ieder jaar zijn er ook enkele kerk- en steenuilen die hun jongen rondom onze boerderij groot brengen. In de boomgaard creëren we plekken voor roofvogels zoals torenvalken. Zo hebben we geen last van muizen.