Kinderappelplukdag voor scholen en bso’s op 10, 11 en 12 september 2024

Omdat er zoveel naar werd gevraagd, hebben we dit jaar een aantal dagen appels plukken voor schoolklassen en bso’s. Dus kom gezellig met de klas. We proberen deze site zo up to date mogelijk te houden qua beschikbaarheid. Heb je hier vragen over, mail gerust!

Het lesproject ‘Appels plukken’ is zo opgebouwd dat kinderen op een actieve en belevende wijze, via ‘hoofd, hart en handen’ kennis maken met en waardering krijgen voor het platteland in al haar facetten. De kinderen maken kennis met de boerderij, fruit telen en het oogsten van hun voedsel. Op gepast niveau wordt er verteld over de groei en bloei van het fruit.

Opbouw van de boerderijles

APPELS PLUKKEN bestaat uit een programma van circa 2 uur op de boerderij en is als volgt opgebouwd:

  • Deel 1: Kennis maken met de boerderij, door middel van uitleg en vragen . Wat weten de kinderen al van fruit, de seizoenen en hoe je fruit teelt. Welke vragen leven er onder de kinderen.
  • Deel 2: Verdere kennismaking door middel van een rondleiding over de boerderij. We komen ook langs verschillende dieren, maar de nadruk ligt bij dit programma natuurlijk op de boomgaard. Maar waarom lopen er bijvoorbeeld kippen in de boomgaard?
  • Deel 3: Het plukken van fruit. In de boomgaard wordt verder uitleg gegeven over de verschillende aspecten van de fruitteelt en hoe je het fruit moet plukken. Daarna plukken kinderen zelf appels om mee naar huis (of school) te nemen. Elke oogst wordt gewogen en door de kinderen zelf afgerekend.

Halverwege is er een korte pauze waar kinderen hun (door henzelf meegebrachte) eten en drinken kunnen nuttigen. Het is mogelijk om bij het theehuis een glaasje sap of kopje koffie/ thee te drinken (tegen betaling).

Bezoek aan een educatieboerderij

Tijdens het bezoek aan een boerderij kijken de kinderen op de boerderij en lopen ze over het erf en door de boomgaard, waar ze zelf hun eigen fruit gaan plukken.

Resultaat

Na afloop hebben de kinderen een beeld van de boerderij, de mensen en de dieren die er wonen. Ze ontdekken hoe het is om op een boerderij te zijn, te kijken en de boer te helpen. Ze ontdekken de planten en dieren op en rond de boerderij en beseffen dat ze afhankelijk zijn van de boer voor hun dagelijks eten.

Algemene informatie

  • Het programma, inclusief het appels plukken duurt ca. 2 uur.
  • De appels worden apart gewogen en afgerekend.
  • De kinderen nemen zelf tassen mee (i.v.m. het milieu).
  • Zorg voor gepaste schoenen en kleding.
  • Bij regen gaat het programma gewoon door.
  • Tijden: (dinsdag 10 sept, woe 11 sept, do 12 sept)
    • 9.00 uur (alle dagen vol)
    • 9.45 uur (alle dagen vol)
    • 10.30 uur (alle dagen vol)
    • 11.15 uur (nog vrij op woe)
    • 11.45 uur (nog vrij op do)
    • 12.15 uur (tot 13.45 uur) (nog vrij op do)
    • 12.45 uur (tot 14.15 uur) (nog vrij op woe)
  • Parkeren is in het weiland tegenover de boerderij.
  • Kom je met een speciale groep, overleg het dan vooraf even.

Aanmelden en kosten

Dit boerderijeducatie-pakket is voor alle basisscholen en bso’s in de provincie Utrecht. Het programma is geschikt voor groep 1 t/m 8. De eigen bijdrage zijn dankzij het programma Boerderij in de Kijker slechts 50 euro per schoolklas en € 2,00 per geplukte kg appels. Er kan contant of met pin ter plekke betaald worden. Aanmelden kan via een mailtje naar info@nieuwslagmaat.nl.

Let op: Dankzij een bijdrage van Groen doet Goed Houten is er voor schoolklassen uit de gemeente Houten geen eigen bijdrage in de kosten voor het programma! Voor de appels betaal je € 2,00 per kg.

Dit programma is ook heel leuk voor scholieren van middelbaar onderwijs. Dan kan de nadruk meer liggen op natuurinclusieve landbouw, duurzaamheid en dieper worden ingegaan op de teelt van het fruit.

BSO’s zijn op deze dagen ook van harte welkom.

PS. De appelplukdagen zelf zijn dit jaar op 7/8 en 14/15 september 2024.

jongen plukt appel

Meer nieuws van Boerderij Nieuw Slagmaat

mve_20141018_18862_pompoenen

Pompoenen plukken 2024

Er kunnen pompoenen geplukt worden in het veld! Met de Appelplukdagen waren nog niet alle pompoenen rijp en daarom kun...
PHOTO-2021-07-31-13-24-45 (005)

Het maisdoolhof 2024 nog enkele weken open

Het was even spannend, maar met alle zon én regen, is het gelukt! Het maïsdoolhof 2024 is daarom open. Er...
2024 aparte peer

De appelplukdagen 2024 zijn fantastisch afgesloten

Wat was het alle dagen mooi weer, gelukkig, en wat hebben we genoten. Het waren heerlijke weekenden om zelf fruit...

Wilt u op de hoogte blijven?

Wilt u bijvoorbeeld weten wanneer er weer blaarkopvlees beschikbaar is? Of wanneer er een zelfplukdag is? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.