De boomgaard

De kiwi is een klimplant en kan ontzettend hard groeien. Bij het juiste weer in de zomer tot wel een halve meter per week! De prachtige boomgaard is optimaal ingericht om kiwi’s te telen. Er is beregening om de planten van voldoende water te voorzien, kiwiplanten houden van veel water. Maar er is ook drainage, omdat natte voeten weer precies is waar de planten niet van houden.

Het windbreekgaas moet zorgen voor genoeg luwte, ook is er een haag geplant om de wind verder weg te houden. De kiwiondersteuning bestaat ook uit een hagelnet. Op het moment dat er vruchten aan de bomen hangen, kunnen de netten gesloten worden en bieden ze bescherming tegen hagel. Maar ook tegen vogels.

Zelfs met de keuze van relatief vroege rassen, rijpt een kiwi nog steeds laat af. Oogst vindt pas plaats in november, of zelfs later als het weer het toelaat. Voor de eerste vorst moeten de vruchten namelijk wel geoogst zijn. Een jonge kiwiplant kan niet tegen vorst, als de plant ouder is, kan hij dat wel. Sterker nog, het fruit is gebaat bij een koelere periode, zodat het rust krijgt. Over het algemeen wordt gerekend dat met 900 uur (veertig dagen) per jaar een ideale situatie is gecreëerd. Dit wordt de ‘vegetatieve rust’ genoemd. Deze rust bevordert de bloei, net zoals wij mensen slaap nodig hebben voor een energieke dag.

Er zijn mannelijke en vrouwelijke kiwiplanten en je hebt beide nodig om goede kiwi’s te kunnen telen. Ook in de boomgaard van de kiwiboerderij staan dus mannetjes en vrouwtjes door elkaar. Bijen en hommels moeten zorgen voor de bestuiving. Dit komt best nauw, er is maar een korte periode dat de planten bestoven kunnen worden. Zonder bestuiving komen er mindere, en vooral kleinere en slechtere kwaliteit vruchten.

De kwaliteit van een kiwi kun je meten aan het gehalte droge stof in de vrucht. Oftewel, alles wat geen water is. De droge stof zorgt voor de rijke s

maak van het fruit, die het gevolg is van het gehalte aan minerale zouten en suikers. De kiwi doet er het hele jaar over om deze te verwerven. Hoe later er geoogst wordt, hoe groter het gehalte aan droge stof. De vruchten moeten dus wel absoluut geplukt worden voor de vorst. Het uitstellen van de oogst met twee weken, kan wel een vrucht opleveren met 15 tot 20 procent meer droge stof. Veel he!

Kiwi-tips

kiwi-buitenkant

Onze boomgaard

Kiwiboerderij_20140703_12519_2web
EU-Landbouwfonds