Kiwiboerderij – Nieuw Slagmaat

Het is gelukt, de eerste kiwi oogst!

Vorig jaar kwamen we al een enkele gelukstreffer tegen, dit jaar hebben we een eerste oogst kunnen plukken. Dat was heel spannend want het weekend ervoor hadden we in Bunnik behoorlijk stormachtig weer. Een deel van de constructie is zelfs kapot gewaaid. Gelukkig waren de kiwi’s zelf niet beschadigd en.. konden we dus de eerste kiwi’s plukken!

Zijn we er nu? Nee dat niet. Dat het één keer lukt betekent niet dat het altijd lukt. We weten niet zeker hoeveel de planten en de vruchten kunnen hebben. Maar voor nu zijn we tevreden. Wil je zelf testen of ze echt zo lekker zijn als wij zeggen, de kiwi’s zijn te koop in onze Landwinkel Nieuw Slagmaat.

Nederlandse kiwi’s, kan dat? Dat is waar we voor gaan op de kiwiboerderij. In de Bunnikse rivierklei staat een heuse kiwiboomgaard. Daar testen we of inderdaad mogelijk is om professioneel een kiwi van Nederlandse bodem te telen.

Een uitdaging: een Nederlandse kiwiboomgaard!

Dat kiwiplanten kunnen groeien in Nederland, weten we. Best veel mensen hebben een kiwiplant in de tuin, lekker uit de wind en op het zuiden. Of in een kas. Op de kiwiboerderij gaan we voor de uitdaging om een kwalitatief goede kiwi  te kunnen telen, in een boomgaard. Vorst, genoeg zonuren, niet teveel wind en bestuiving. Dat zijn de uitdagingen waar we voor staan.

De planten hebben we zelf uitgezocht in Italië, en naar Nederland gehaald. Inmiddels zijn de planten wat ouder, hebben we de eerste bloesem gezien en… de eerste kiwi’s geoogst!!! Vindt u het ook zo spannend hoe het ons verder vergaat? Kom gerust eens langs!

Wist u dat…

  • Kiwi’s oorspronkelijk uit China komen
  • Kiwi’s ook in de diepvries bewaard kunnen worden
  • Kiwi’s gedroogd ook heerlijk zijn
  • Van kiwi’s een smaakvolle jam te maken is en zelfs kiwiwijn

Kiwi-tips

kiwi-buitenkant

Onze boomgaard

Kiwiboerderij_20140703_12519_2web
EU-Landbouwfonds