Kiwiboerderij – Nieuw Slagmaat

Al enkele jaren oogsten wij kiwi’s!

Een aantal jaar nadat de planten in de grond waren gegaan, kwamen we al een enkele gelukstreffer tegen. Nu komen de bomen ieder jaar verder in productie. Dat gaat zeker met vallen en opstaan. De teelt is nieuw, de constructie (hagelkappen) is een aantal keer kapot gewaaid en zo kunnen we nog even doorgaan. Maar dit fantastische vitaminebommetje doet het over het algemeen dus wel, hier in de Bunnikse klei!

Wil je zelf testen of ze echt zo lekker zijn als wij zeggen, de kiwi’s zijn te koop in onze Landwinkel Nieuw Slagmaat.

Nederlandse kiwi’s, kan dat? Dat is waar we voor gaan op onze (kiwi)boerderij. In de Bunnikse rivierklei staat een heuse kiwiboomgaard. Daar testen we of inderdaad mogelijk is om professioneel een kiwi van Nederlandse bodem te telen.

Een uitdaging: een Nederlandse kiwiboomgaard!

Dat kiwiplanten kunnen groeien in Nederland, weten we. Best veel mensen hebben een kiwiplant in de tuin, lekker uit de wind en op het zuiden. Of in een kas. Op de kiwiboerderij gaan we voor de uitdaging om een kwalitatief goede kiwi  te kunnen telen, in een boomgaard. Vorst, genoeg zonuren, niet teveel wind en bestuiving. Dat zijn de uitdagingen waar we voor staan.

De planten hebben we zelf uitgezocht in Italië, en naar Nederland gehaald. Inmiddels zijn de planten wat ouder, en wij weer heel veel wijzer. Vindt u het ook zo spannend hoe het ons verder vergaat? Kom gerust eens langs! Onze boerderij en Landwinkel zijn geopend op vrijdag en zaterdag.

Wist u dat…

  • Kiwi’s oorspronkelijk uit China komen
  • Kiwi’s ook in de diepvries bewaard kunnen worden
  • Kiwi’s gedroogd ook heerlijk zijn
  • Van kiwi’s een smaakvolle jam te maken is en zelfs kiwiwijn

Kiwi-tips

kiwi-buitenkant

Onze boomgaard

Kiwiboerderij_20140703_12519_2web
EU-Landbouwfonds