Kwaliteit

Milieukeur

Hartfruit staat voor een lekker en gezond kwaliteitsproduct. Met zorg geselecteerd op smaak en met aandacht voor het milieu duurzaam geproduceerd. In onze boomgaarden wordt gewerkt volgens de principes van Milieukeur. Daarmee onderscheidt Hartfruit zich op het gebied van milieueffecten en transparantie. De grootste winst wordt behaald met de inzet van ‘natuurlijke vijanden’ in de boomgaard, waarmee een biologisch evenwicht gecreëerd wordt.

Wat is Milieukeur?

Milieukeur vindt dat een fruitteeltbedrijf zo ingericht hoort te zijn, dat ook volgende generaties profijt hebben van de vruchtbaarheid van de bodem en de omgeving. De telers van Hartfruit zijn met recht trots op de hoge kwaliteit van hun product én de manier waarop zij telen. De uitgangspunten? Meer zorg voor het fruit, wachten en alleen ingrijpen wanneer nodig.

Meer zorg voor het fruit

In de boomgaarden van Hartfruit worden natuurlijke vijanden ingezet tegen plagen. Zo zorgen bloempotjes en zakjes met stro voor goede schuilplaatsen voor oorwurmen – de natuurlijke vijanden van bladluizen. Door goede omstandigheden te creëren voor oorwurmen, maar ook voor roofvogels, lieveheersbeestjes, gaasvliegen, spinnetjes en veel meer, wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen enorm beperkt. Dat betekent wel dat onze telers veel méér tijd kwijt zijn met de inspectie van de bomen. Het resultaat liegt er echter niet om: een gezonde boomgaard!

Wachten

Het tweede uitgangspunt klinkt simpel, maar is heel moeilijk: wachten. De conditie van de bomen en vruchten van Hartfruit worden bijna dagelijks geïnspecteerd. Een natuurlijke vijand komt pas als er genoeg voedsel is. Dat betekent dus in beginsel in de regel meer risico op schade, voordat de natuur de plaag te lijf gaat.

Ingrijpen wanneer nodig

Mocht een plaag toch uit de hand lopen, wordt er ingegrepen. Er worden echter zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Vanuit Milieukeur is slechts een zeer beperkte hoeveelheid middelen toegestaan. Deze zijn allemaal getest en onschadelijk voor andere beestjes en plantjes in de boomgaard én het bodem- en waterleven. Dat moet ook wel, want zware middelen zouden de nuttige beestjes weer vernietigen.

Hartfruit is uniek in Nederland

Om aan te tonen dat er daadwerkelijk heel milieubewust wordt geteeld, hebben de telers van Hartfruit de Milieukeur erkenning. Daarmee zijn ze uniek in Nederland. Ook hebben zij het Erkend Streekproduct certificaat. Daarmee tonen de Hartfruit telers aan dat zij daadwerkelijk hun verantwoordelijkheden nemen op het gebied van natuur, landschap en maatschappij. Door ons fruit af te nemen, draagt u ook uw steentje bij! En dat kunt u weer vertellen aan úw klanten!