Fruit

Appels:

Elstar:

De meest verkochte handappel in Nederland en nog steeds onovertroffen qua smaak. Een lekkere sappige appel met een hele aromatische, frisse zoetzure smaak die veel mensen aanspreekt. Bij bakkers is de Elstar ook erg populair voor in gebak. Ook wordt de Elstar bovendien veel gebruikt in salades – lekker fris!

Jonagold:

Een ‘robuuste’ appel met een goede friszure smaak en stevig vruchtvlees. Erg geschikt als ‘meeneemappel’, bijvoorbeeld naar het werk of naar school. Een Jonagold beschadigt namelijk minder snel dan bijvoorbeeld de Elstar. Ook is de appel langer houdbaar en blijft hij langer goed buiten de koelkast. Lekker als handappel maar ook bijvoorbeeld door de yoghurt of in de muesli.

Junami:

De Junami is een relatief nieuw ras en is nog niet zo lang op de markt. Hij wordt daar wel goed ontvangen en kan een mooie aanvulling zijn voor bedrijven waar de Jonagold al populair is. De Junami is namelijk vergelijkbaar qua robuustheid met de Jonagold en daarmee uitermate geschikt voor bijvoorbeeld bedrijfskantines. Hij heeft een frisfruitige smaak met een ‘bite’. Junami is niet jaarrond beschikbaar, maar vanwege zijn goede houdbaarheid juist wat later in het appelseizoen (oftewel het eerste half jaar van een jaar).

Delcorf (Delbarestivale):

Een echte frisse zomerappel die slechts beperkt beschikbaar is, maar wel vroeg, vanaf half/eind augustus als er nog geen andere nieuwe soorten zijn. Delcorf heeft een typerende, wat kegelachtige vorm met roomwit sappig vruchtvlees en een zoetzure smaak. De appels is nooit zo populair geworden als de Elstar, omdat hij slechts enkele maanden per jaar beschikbaar is en, typerend voor zomerappels, wat kwetsbaar. Maar een verademing en een heerlijke inluiding van een nieuw appelseizoen! Deze appel is ontstaan uit een kruising tussen de Stark Jon Grimes en Golden Delicious.

Golden Delicious:

Een geelgoude appel met een zachtzure smaak, die zoeter wordt als hij verder doorrijpt. Vanwege de kleur en mooie smaakcombi vaak samen met Elstar in salades, maar ook dé appel voor mensen die niet van zurige appels houden.

En ook:

  • Cox d’Orange
  • Pinova
  • Rubens
  • Goudreinette (ook wel Rode Boskoop genoemd)
  • Breaburn
  • Fuji
  • Zoete Paradijs (stoofappel)

Peren:

Conference:

De koning onder de peren. Een grote, slanke, soms wat onregelmatige peer met sappig wit/lichtoranje vruchtvlees. Een uitermate sappige en zoete peer met een aroma die een zeer groot publiek aanspreekt.

En ook:

  • Gieser Wilderman (stoofpeer)
  • Doyenne du Comice
  • Lucassen